EU VOICES

Evropska unija je pozitivno vplivala na razvoj Slovenije. Notranji trg nudi EU državljanom številne prednosti tako zasebno kot poslovno. Študentske izmenjave so mladim omogočile spoznavanje drugih evropskih držav in lažje vključevanje na trg dela. Ne pozabimo tudi na mirno in čisto okolje, v katerem živimo. To je zgolj nekaj izmed prednosti, ki jih omogoča EU. Kljub prednostim in dosežkom EU so se v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske odločili za izstop. Tako imenovani brexit in trenutna gospodarska negotovost sta okrepila razpravo in razmišljanja o njeni prihodnosti. Enotno mnenje je, da se EU mora spremeniti in razvijati. Ob tem se poraja vprašanje, kako in na kakšen način.

Izhajamo iz skupne izjave treh predsednikov, predsednika Parlamenta EU, predsednika Sveta EU in predsednice Evropske komisije, o tem, kaj naj bi prinesla Konferenca o prihodnosti EU, ki se bo končala pozno spomladi 2022. Zapisali so, naj državljanke in državljani EU po načelu »od spodaj navzgor« sporočimo, kaj v prihodnosti pričakujemo od EU. Ta zamisel vključuje uporabo orodij posvetovalne demokracije. Posvet z državljankami in državljani Evrope prinaša legitimnost družbenega odločanja o njeni prihodnosti.

Kako bi torej lahko izboljšali skupni dialog o prihodnosti Evrope? Najprej s širokim izborom vprašanj in nato iskanjem odgovorov nanje. Ko govorimo o prihodnosti Evrope, imajo namreč izjave o tem, kakšno prihodnost pričakujemo, enako težo kot izjave, kakšne prihodnosti si ne želimo. Nadzor nad procesi, ki nas lahko vodijo vstran od želene prihodnosti, je včasih pomembnejši kot zgolj jasna predstava o načrtovanih ciljih. Boljšo različico prihodnosti Evrope bomo lahko uresničevali le v primeru, če se bomo držali skupne poti in ne bomo krenili na številne stranpoti, ki ne peljejo tja, kamor si želimo.

Konferenca o prihodnosti Evrope je edinstvena priložnost za evropske državljanke in državljane, da razpravljajo o izzivih in prednostnih nalogah Evrope. Ne glede na to, od kod prihajajo ali kaj počnejo, lahko na vzpostavljeni interaktivni večjezični digitalni platformi izrazijo svoje mnenje o prihodnosti, ki si jo želijo za Evropsko unijo in tako prispevajo k njenemu preoblikovanju. Čeprav se državljani Slovenije vse bolj odzivamo na dogajanje v EU, predvsem kritično, je hkrati zaznati pomanjkanje pozitivnih pobud po sodelovanju v skupnih evropskih zadevah.

Naše osrednje vodilo je, da se v okviru projekta EU Voices skozi različne online in offline aktivnosti v ospredje postavi Konferenco o prihodnosti Evrope kot prvo tovrstno odprto in vključujočo obliko posvetovalne demokracije, z osrednjim namenom državljanom in državljankam Slovenije omogočiti večji vpliv na odločanje o tem, kaj se pričakuje od Evropske unije. Iz tega izhaja tudi splošni cilj projekta: spodbuditi večjo angažiranost državljanov Slovenije in jih skozi različne aktivnosti in razprave o ključnih temah EU vključiti v proces odločanja o prihodnosti Evrope.

V okviru projekta je bila vzpostavljena interaktivna spletna stran s celostno grafično podobo, ki obiskovalce spodbuja k razpravi in prispevanju svojih idej o prihodnosti Evrope.

Tako zasnovana spletna stran namreč omogoča vsakomur neposredno sodelovanje z vplivneži in znanimi osebnostmi, katerih mnenja in nazori so med ljudmi visoko cenjeni. K sodelovanju smo povabili 4 verodostojne in prepričljive vplivneže, ki so tudi medijsko dobro prepoznavni izpostavljeni in znajo argumentirano predstavljati svoja stališča o vprašanjih in temah, ki jih obravnava že omenjena konferenca. Ti strokovnjaki oziroma vplivneži bodo na spletni strani projekta tedensko objavljali svoje videobloge, ki se jih bo lahko tudi neposredno komentiralo. Vplivneži in strokovnjaki, ki sodelujejo v tem projektu, so:

V okviru aktivnosti za podporo Konferenci o prihodnosti Evrope bomo organizirali tudi tematske čajanke na različnih lokacijah po Sloveniji. Čajanke so predvidene za ciljne skupine, ki so se glede na izsledke Eurobarometra o vključenosti v evropske zadeve znašle na samem vrhu (to so predvsem mladi v starosti od 15 do 24 let.

Predvidenih je 8 dogodkov v obliki pogovorov, kjer bodo sodelovali vplivneži in predstavniki civilne družbe (nevladnih/neprofitnih organizacij, sindikatov, človekoljubnih/dobrodelnih organizacij, ipd.) Pogovori bodo sloneli na štirih temah Konference: 1) Izobraževanje, kultura, mladina in šport, 2) Podnebne spremembe in okolje, 3) Migracije 4) ter Vrednote in pravice, pravna država, varnost. Na vsakem izmed dogodkov bodo sodelovali tudi evropski poslanci, ki bodo podali svoja mnenja o teh temah.

Osrednji namen nagradne igre je motivirati državljane in državljanke, da preko interaktivnega komuniciranja z vplivneži sodelujejo pri deljenju svojih idej in zamisli na vzpostavljeni spletni strani. Naloga sodelujočih vplivnežev oziroma strokovnjakov pa je hkrati, da državljanke in državljane izzovejo oziroma motivirajo k sodelovanju.

V nagradni igri se bodo državljani in državljanke Slovenije, ki bodo preko spletne strani projekta aktivno sodelovali s svojimi komentarji in mnenji, lahko potegovali za štiridnevni obisk glavnega mesta francoske Alzacije in sedeža Evropskega parlamenta - Strasbourg. Z izletom bodo nagrajene bodo tri ideje oz. predlogi, ki bodo zapisani na spletni strani, ostali nagrajenci pa bodo prejeli promocijske nagrade (4-15 jakne, 16-50 majice).

Strinjam se
Eu voices uporablja piškotke, da izboljša vašo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. S tem, ko nadaljujete navigacijo po tej spletni strani, sprejmete njihovo uporabo za določanje statističnih podatkov o obiskih ali za zagotavljanje optimalnega delovanja spletne strani. Želite izvedeti več?