mag-tanja-cegnar

mag. Tanja Cegnar

Klimatske spremembe
Okolje

Mag. Tanja Cegnar, predsednica slovenskega meteorološkega društva, meteorologinja in članica mnogih mednarodnih strokovnih združenj meteorologov je svojo poklicno pot začela kot napovedovalka vremena, hkrati pa se je posvetila še klimatologiji. Večinoma se je ukvarjala z aplikacijami podnebnih informacij za različna področja gospodarstva. Specializirala se je na vplive vremena in podnebja na ljudi. Na tem področju je delala v dveh ekspertnih skupinah Komisije za klimatologijo pri Svetovni meteorološki organizaciji. Pri Evropski meteorološki zvezi vodi Odbor za komunikacijo in medije. Je avtorica neštetih prispevkov in predavanj na temo vremena, podnebja in s tem povezanega spreminjanja.

Moji videovlogi

mag. Tanja Cegnar 05.05.2022
Tla so bistven, zapleten, večnamenski in živ ekosistem. Imajo ključen okoljski in družbeno-gospodarski pomen. Sestavljena so iz mineralne in organske snovi, vode, zraka in živih organizmov.
8
mag. Tanja Cegnar 21.04.2022
Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije je več kot 13 milijonov smrti po vsem svetu vsako leto posledica okoljskih vzrokov, ki bi se jim lahko izognili. Skrb je namenjena podnebnim spremembam in izjemnim vremenskim dogodkom. Njihova pogostost pa v toplejšem podnebju narašča. Z zdravstvenega vidika najbolj skrbijo vročinski valovi in ekstremna vročina, pa tudi nevarnosti v povezavi z razpoložljivostjo in kakovostjo vode, onesnaževanjem zraka in UV sevanjem, če naštejem le nekatere.
7
mag. Tanja Cegnar 05.04.2022
Onesnaženosti zraka se težko izognemo, ne glede na to, kje živimo, in lahko resno vpliva na naše zdravje in okolje. Čeprav se je kakovost zraka v Evropi v zadnjih desetletjih izboljšala, ravni onesnaževal v zraku še vedno presegajo standarde EU in najstrožje smernice Svetovne zdravstvene organizacije.
6
mag. Tanja Cegnar 24.03.2022
Vpliv podnebnih sprememb se kaže predvsem v spremembah vodnega kroga in z ekstremnimi dogodki, kot so suše in poplave. Poleg tega pa tudi v postopnih, vendar pomembnih učinkih na razpoložljivost in kakovost vode. Vplivi so opazni tudi na ekosistemih. Zato je prilagajanje podnebnim vplivom vezanim na vodo, izziv za vse od vode odvisne sektorje.
23
mag. Tanja Cegnar 07.03.2022
Na odpadke lahko gledamo kot na surovino, če jih recikliramo. Vemo, da se surovine močno dražijo, zato postajata recikliranje in ponovna uporaba vse pomembnejša. Na odpadke lahko gledamo tudi kot na energent, če pristanejo v sežigalnicah. Nikakor pa jih ne bi smeli sežigati doma za ogrevanje, saj naša kurišča niso prilagojena za ta namen, zato domače kurjenje odpadkov onesnažuje zrak. Odpadki onesnažujejo okolje, če je ravnanje z njimi nepravilno ali pa če zaradi neodgovornega ravnanja pristanejo v naravi – kar se nikakor ne bi smelo dogajati. Tudi urejena odlagališča odpadkov vplivajo na onesnaženje zraka, predvsem zaradi nastajanja odlagališčnega plina, lahko pa vplivajo tudi na onesnaženje tal in vode. Odlaganje odpadkov je šele zadnja možnost, saj imajo pred odlaganjem prednost ponovna uporaba in predelava. Predvsem pa bi si morali prizadevati, da bi bilo odpadkov čim manj.
27
mag. Tanja Cegnar 23.02.2022
Že zdaj živi polovica svetovnega prebivalca v mestih in trend koncentracije prebivalcev v mestih se bo nadaljeval. Projekcije kažejo, da bo do sredine tega stoletja kar 70 % svetovnega prebivalstva živelo v mestih. Zato bodo mesta ključna za uspešno prilagajanje na podnebne spremembe in za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov.
32
mag. Tanja Cegnar 17.02.2022
Kmetijstvo je najbolj ranljiv sektor, ko govorimo o vplivu podnebnih sprememb in se mora prilagajati na spreminjajoče se podnebje. Že zdaj izredni vremenski in podnebni dogodki vsako leto povzročijo v kmetijstvu veliko škode. Podnebne projekcije kažejo, da bo v prihodnje takih dogodkov še več in bodo intenzivnejši.
25
mag. Tanja Cegnar 10.02.2022
Kakšno je bilo leto 2021 s podnebnega vidika v Sloveniji? Nekaj odgovorov na to vprašanje je v tokratnem vlogu. Povprečna temperatura v letu 2021 je bila na državni ravni 0,7 °C nad povprečjem obdobja 1981–2010. Padavin je bilo le 93 % toliko kot običajno, sončnega vremena pa je bilo 11 % več kot običajno.
14
mag. Tanja Cegnar 27.01.2022
Velik prispevek k izpustom toplogrednih plinov ima promet. Poleg tega promet močno prispeva k onesnaženju zraka z delci in predhodniki ozona, zato iščemo trajnostne rešitve mobilnosti ne samo zaradi izpustov topolgerdnih plinov, ampak tudi zaradi onesnaženja, ki ga povzroča promet.
26
mag. Tanja Cegnar 13.01.2022
V prvem vlogu odpiram razpravo o podnebnih spremembah. Podnebje je naravni vir; neposredno ali posredno vpliva na naše okolje, avtohtono živalstvo in rastlinstvo. Podnebje je krojilo in še vedno kroji tudi izgled pokrajine.
34
Strinjam se
Eu voices uporablja piškotke, da izboljša vašo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. S tem, ko nadaljujete navigacijo po tej spletni strani, sprejmete njihovo uporabo za določanje statističnih podatkov o obiskih ali za zagotavljanje optimalnega delovanja spletne strani. Želite izvedeti več?