1. Vlog: demografija
18.01.2022
influencer 1 Lojze Peterle
Komentarji: 20
Nuša K
Vprašajmo se zakaj se številka rojstev niža..?? Zato, ker ljudje niso finančno samostojni, da bi lahko nudili otroku dostojno življenje, večina jih pri 25 še vedno živi doma in niti ne razmišlja, da bi šli na svoje in si ustvarili družino, saj jih pri teh leti večina nima niti redne zaposlitve, če pa jo imajo pa delajo za minimalno plačilo. KAko naj z 700€ krijejo račune, stroške in majo otroka...?? V kolikor SLovenija želi, da bo več rojstev, naj poskrbi za to, da bodo imeli mladi priložnosti in bodo z veseljem razmišljali o ustvarjanju družine in se s strahom, kako jo bodo preživljali, če jo bodo imeli.
Neža
Se popolnoma strinjam s komentarjem. Izziv mladih današnjega časa.
Bojan
Menim, da bi EU lahko namenila vsaki posamezni državi članici finančno podporo za podporo rojstev, ki bi jo potem ta država naprej namenila mladim družinam...in to glede na prihodek - torej tisti, ki imajo najmanjši prihodek, dobijo največ denarja in ne obratno kot se to v Sloveniji pogosto dogaja! Sedaj imamo po različnih občinah Slovenije podporo občin ob rojstvu prvega otrok - ene občine dajo 1000€ ene pa 150€...morda bi bilo to pametno poenotiti...Kaj pravite?
Klemenčič
Kaj bi menite, da bi morala EU storiti, da bi spodbudila mlade, da bi se prej odločali za otroke? Saj na nižje število vpliva tudi to, da imajo ženske prvega otroka krepko po 30 letu...potem pa skoraj zmanjka čas za 2,3...Po mojem mnenju je tu edina rešitev finančna podpora. Pri odločitvah glede otrok se namreč vse vrti okrog financ. Sama Slovenija na tem področju ne stori ravno kaj dosti. Se mi zdi, da se vse več vlaga v aktivnosti in priložnosti predvsem za starejše občane na otroke se pa malo pozablja in tudi to verjetno prispeva k padanju rojstev.
Marko
Staranje prebivalstva, nizka rodnost, nezaposlenost, kreditna nesposobnost. Kam smo prišli, se sprašujem. Kako se sploh Slovenija sooča z demografskimi izzivi? Ne vidim premikov.
Miša
Mladim je treba omogočiti dostojno življenje. Rešiti stanovanjsko problematiko, ponuditi pomoč pri zaposlitvi za dostojno plačo, še posebej olajšati pogoje tistim, ki se odločijo za samostojno podjetniško pot. Ustvariti spodbudno okolje in odstraniti administrativne ovire in druge prepreke, ki jemljejo mladim pogum.
Robi
Evropa dveh hitrosti. Ali bomo to lahko kmalu trdili tudi za Slovenijo? Vidimo lahko namreč velike razlike med javnim in zasebnim sektorjem, ki se povečujejo (v prid javnega z raznimi covid-19 dodatki). Vaš komentar...
Petra
Govorite o kontinentu dobrih prilik, to morda za Evropo drži, a problem je, da Slovenci svoje države ne vidimo, kot države priložnosti. To je za nas Avstrija, Nemčija, Švica. Poznam nešteto ljudi, ki hudijo delat v tujino in se na koncu potem tudi odločijo tam ostati in si tam ustvarijo družine na SLovenijo pa pozabijo. To pa je ključen problem naše države, da le redko kdo do nje čuti tako pripadnost in v njej ne vidi ravno veliko priložnosti.
Nina G.
Zakaj tako nizka rodnost? Sploh ne razumem kako se lahko to sprašujemo. Bom vzela na primer sebe. Z veseljem bi imela otroka, pa ne enega, več, vendar je trenutno to nemogoče. Svojemu otroku bi rada dala vse, pa mu ne morem, ker nisem dovolj finančno stabilna. Imam sicer službo - ampak žal je dohodek premali. Kaj počnejo firme, kaj počne Evropska unija, da bi nam pri tem pripomogla? Žal skoraj nič. Podjetja nas ne želijo zaposliti za nedoločen čas, saj lahko koristimo bolniško, zato delamo in smo brez otrok. Čas teče. Potem pa smo naenkrat stari 40, takrat pa je žal že za mnoge prepozno. Resnično bi bilo potrebno pomagati mladim, preveč denarja se žal namenja starejšim, na nas mlade pa tako Evropska unija kot Slovenija precej pozabljata.
Matej S.
Poznate kakšne evropske države, ki so z kakršnimi koli ukrepi uspele zvišati številko rojstev..katere in na kakšen način?
Klemen
Zagovarjatd tezo, da Slovenci v zgodovini še nikoli nismo tako dobro živeli, kot sedaj v samostojni državi. V vlogu omenjate srečo do življenja. Ste bili potem v prejšnji skupni državi bolj srečni, glede na to, da je bilo takrat več rojstev?
Andrej F
Vsi pravijo, da na mladih svet stoji. Ampak realnost je pa taka, da mladi še vedno spijo pri tastarih, namesto, da bi imeli svojo štalco. Včasih so tudi rekli najprej štalca pol pa kravca. Zdaj pa jih veliko nima ne štalce ne kravce. Z mladimi se aktivna politika skoraj da ne ukvarja. Tako kot predhodniki pravijo, z vsem spoštovanjem do starejših, ampak res se veliko več ukvarjamo s starejšimi, kot pa z mladimi, poglejte samo dodatke za upokojence v tem korona času. Res da, če ni gospodarstva ni rasti, ni blaginje in tako naprej. Ampak gospodarstvo se preveč ukvarja samo s sabo. Gospodarstvo deluje in pa tudi politika, prevečkrat v smeri kako gospodarstvo povečati, ne dela pa se, da bi gospodarstvo in politika pomagala mladi družini, dostop do finančnih istrumentov za nakup stanovanja, hmm kaj nakup stanovanja, potrebno je prvo narediti stanovanja dostopna za mlade družine. Namreč pri nas se trenutno gradi izključno lukzuzna stanovanja, ki pa so nedosegljiva za večino. Dobiček od prodaje takega stanovanja ima samo peščica, množica, ki je stanovanje gradila, kot delovna sila, pa je na minimalcu in po šihtu gredo domov v hišo ali stanovanje svojih staršev.
Darinka S
Demografski podatki za Slovenijo niso dobri. Iz leta v leto se slabša tudi razmerje med aktivno zaposlenimi in upokojenimi. Vse stranke pred volitvami imajo polna usta raznih obljub in programskih rešitev, kaj vse bo drugače, če jim bomo namenili svoj glas na volitvah in omogočili vladanje prav njim. In kaj se vedno zgodi takoj po volitvah. Takoj vladajoči začnejo uresničevati samo tiste obljube in programske rešitve, ki prinašajo izboljšave in ugodnosti samo njihovim izbrancem in somišljenikom, vsem ostalim državljanom pa ostanejo samo obljube na papirju. Želim in upam, da bodo letošnji izbranci na naših volitvah zaustavili naš navzdol drveči voz in z dejanskimi spremembami začeli izboljševati stanje v naši državi predvsem za mlado generacijo, ki je naša prihodnost.
Jerneja Podlesek
Za spodbujanje povečanja natalitete in boljšo demografsko sliko zagotovo potrebujemo bolj mladim družinam prijazno Slovenijo. V današnjem času je imeti otroke drago in zato mnogi dolgo odlašajo, čakajo na boljši finančni položaj, svojo nepremičnino ali le življenje na svojem, v dvoje, leta pa prehitro minevajo. Res je, da je imeti otroka nekaj najlepšega in se tudi finančno nekako prebrodi, a zagotovo želimo vsi svojim otrokom nuditi čim več in ne vsak mesec preštevati koliko bomo dali za vrtec, vse potrebščine, ki jih potrebujemo itd. S povišanjem minimalne plače bi se morali spremeniti tudi dohodkovni razredi, po katerih se pridobiva otroški dodatek in subvencija za znižano plačilo vrtca. In to je še najmanj, zagotovo mlade družine potrebujejo večjo podporo pri osamosvajanju, nakupu/najemu nepremičnine, ne pa da je imeti otroka minus pri pridobivanju kredita.
Mihaela
Za izboljšanje demografske podobe Evropske unije bi bila potrebna boljša skupna evropska politika, naklonjena mladim družinam. V prvi vrsti bi bilo potrebno okrepiti trg dela in mladim omogočiti delati za DOSTOJNO plačilo. Poklicno usmerjanje, pomoč pri prvi zaposlitvi, pomoč pri stanovanjskem osamosvajanju mladih, pomoč mladim družinam ... to so po mojem mnenju področja, ki bi jih morala politika v prvi vrsti urediti. Če bodo imeli mladi pomoč na teh področjih, bodo zagotovo bolj odprti za večštevilčno družino.
Irena P
Krasen komentar, zelo lepo razmišljate. In še moje mnenje: jasno je, da tam, kjer je večja blaginja, na svet prijoka več otrok. Ne gre pa samo za ekonomsko blaginjo, ljudje se ukvarjajo tudi s kakovostjo življenja. Res pa je, da tudi če je kriza, strogo gospodarska blaginja vpliva bolj kot drugi vidiki na rojstva otrok.
Tanja B.
V Sloveniji se že dlje časa ubadamo z nizko rodnostjo. Zakaj? Najprej izobrazba, potem stanovanje,v službo s podpison,pomanjkanje časa in še bi lahko naštevali. Ko se par odloči za otroka sta oba že okrog 40. Tu potem večkrat pride da zaradi zdravstvenih težav ne morejo imeti otrok,potem so tudi čakalne liste za ambulante neplodnosti dolge.....
Zoran Fijavž
a) Mlade osebe nismo biološki stroji za državne kvote. Pustite naše genitalije pri miru in obdavčite 1% najbogatejših za oskrbo najstarejših. b) Če že hočete namig: kdo pa se bo odločil za otroka, če pričakuje, da bo prihodnost slabša od sedanjosti?
Lojze Peterle
Pozdravljeni! Hvala za Vaše odzive. Seveda se strinjamo o pomenu finančnega vidika in splošnega podpornega okolja, vendar denar sam ne rodi otrok, ampak ljubezen, srce, upanje - mi je te dni pisal nekdanji makedonski vodja demografske politike. Severna Makedonija in Madžarska sta mi edina znana primera uspešne in dolgoročno zastavljene demografske/družinske politike. Včasih smo imeli manj denarja, pa več otrok. Mislim, da je manj oktrok pri nas ravno v boljše stoječih družinah. Sam poznam primere, ko sta se zakonca raje odločila za psa in to neženirano tudi povesta. Poznam celo primer, ko je žena želela otroka, mož pa je bil proti. Mislim, da splošno ozračje ni najbolj naklonjeno otrokom. EZ nima pristojnosti za demografsko/družinsko politiko, lahko pa z razvojno pomočjo pomaga izboljševati splošne razmere. Slovenska vlada je sprejela več ukrepov, med njimi zastonj vrtec za drugega in vse nadaljnje izroke, dvignila enkratni prejemek ob rojstvu z 286 na 350 € in še kaj (obiščite stran Min. za socialne zadeve...). Država ne postavlja nobenih kvot. Je pa res, da države brez ljudi ni. Veselja do življenja se seveda ne da urejati z vladnimi odloki, lahko pa vlada pomaga s podpornimi ukrepi. Računati a priori na slabše pa se mi zdi slaba filozofija. Lepo pozdravljam, Lojze Peterle
Marjana
POZDRAVLJENI.SPOŠTOVANI.KERJE EDEN BREZ DOHODKA DRUGI DELA OTROK SI NE MORETA PRIVOŠČIT ČE NIMATA OBA DOHODKA ČESE KAJ ENEMU ZGODI KAKO BO ZMOGEL FINANČNO POSKRBET ZA OTROKA.VRTECBI MOGEL BIT BREZPLAČEN.BOLJŠE POSKRBLJENO ZA STARŠE KI SI ŽELIJO IMET OTROK.BOGATE DRUŽINE KI IMAJO OTROKE REVNI BREZ DOHODKOV SI NE MOREJO PRIVOŠČIT OTROK KJE BODO PA VZELI.V SLOVENIJI JE SLABO POSKRBLJENO ZA DRUŽINE.VSI SMO LJUDI ZA VSE BI MOGLO BIT ENAKOPRAVNO IN PRAVIČNO DRUŽINAM BI MOGLA EUROPA Z NEPOVRATNIMI SREDSTVI Z DOHODKI POMAGAT VSAJ 2000.EUROV NA MESECEV OTROCI DANES STANEJO HRANA.OBA MORATA BIT ZA IMET OTROKA KER OTROK RABI OBA STARŠA RABI TOPLINO,LJUBEZEN.ZAVETJE,STANOVANJE ALI HIŠO Z VRTOM DA SE IGRA Z OTROKI.ZARADI NEPLODNOSTI ZDRAVLJENJE JE BOLEČE IN DOLGOTRAJNO.AMPAK UMETNO OPLODITEV BI MOGLA BIT TUDI BREZPLAČNA NE DA DAŠ 2000.EUROV ZA UMETNO OPLODITEV.V MORAVSKIH TOPLICAH ZA ROJENA OTROKA DOBIŠ 1200.EUROV V IZOLI 350.EUROV PREMALO ŠE OTROŠKI VOŽIČEK STANE DANES 800.EUROV IN VEČ.ZELO JE POMEMBNA LJUBEZEN PARTNERJA IN TUDI ZDRAVJE IN TUDI DA DOSTOJNO IN HUMANO ŽIVITA DANES KER SE VSE DRAŽI KAKO SI BOŠ OTROKA PRIVOŠČIT ZATO JE DOSTI KASNEJE ROJENIH OTROK ALI PA SPLOH NIMATA OTROKE ZARADI KER NIMATA DOHODKOV ALI SAMO EN DOHODEK,IMATA PA POTEM KUŽKA NAMESTO OTROK KAR SI MI ZDI DA BI MOGLA EUROPA NEKAJ NAREDIT DA SO DRUŽINE SREČNE.MISLIM DA SO TUDI TUKAJ KRŠENE ČLOVEKOVE PRAVICE VSAK STARŠ ČE SI ŽELI IMET OTROKE SI ZASLUŽI TAKIM DRUŽINAM EUROPA DA POMAGA DA IMAJO OTROKE.VSAK STARŠ SI ZASLUŽI DOSTOJNO ŽIVET NE DA GA GLAVA BOLI KJE BO VZEL ZA OTROKA PREŽIVET.KAKO SI BOŠ DANES PRIVOŠČIL OTROKE ČE VSE STANE ČE NIMAŠ DOHODKA.NISI PA KRIV.TUDI SAMSKEŽENSKE SI ŽELIJO IMET OTROKE KAKO BODO PREŽIVELE ČE NIMAJO DOHODKA PA ŽENSKE NISO KRIVE ČE NIMA DOHODKA.TUKAJ BI MOGLA EUROPA POMAGATŽENSKAM BI BILO PRAVIČNO.BIT VSE ENAKOPRAVNO IN VIŠJI DOHODEK OD EUROPE.VSAKA DRUŽINE BI MOGLA IMET VSAJ 3000.EUROV DA PREŽIVI OTROKE POSEBNO TISTIM POMAGAT KI NIMAJO DOHODKA IN KI PREMALO DOBIJO.TO BI BLO ČLOVEŠKO OD EUROPE.LJUDEM BI MOGLA EUROPA RES TAKIM POMAGAT SE MI ZDI TO ČLOVEŠKO,SRČNO,HUMANO IN DOBROSRČNO ZA LJUDI IN ZA OTROKE.POSAMNEZNIKU TISTEMU KI NIMAJO DOHODKA IN MAJHNIMI DOHODKI.ZA BOLJŠE ŽIVLJENJE POSEBNO IN ZA STARŠE.TUKAJ BI MOGLAEUROPA UKREKAT. STANOVANJE KUPIT ZA 4.ČLANSKO DRUŽINO JE PREDRAGO KAKO BO KUPIL ČE SAM ZASE NIMAŠ KAR NI PRAVIČNO LJUDEM TAKIM KI NIMAJO DOHODKA SE DELAJO VELIKE KRIVICE NI PRAVICE ČLOVEŠKE.VSAK STARŠ IN UPOKOJENCI SI ZASLUŽIJO DOSTOJNO ŽIVET ČLOVEŠKO.
Dodajte svoje mnenje.
Strinjam se
Eu voices uporablja piškotke, da izboljša vašo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. S tem, ko nadaljujete navigacijo po tej spletni strani, sprejmete njihovo uporabo za določanje statističnih podatkov o obiskih ali za zagotavljanje optimalnega delovanja spletne strani. Želite izvedeti več?