Uvodni vlog
13.01.2022
influencer 1 mag. Tanja Cegnar
Komentarji: 34
Suzana
Koliko ogljikovega dioksida v ozračje prispevamo Slovenci? Prispevajo pristojne državne institucije dovolj k njegovemu zmanjšanju? Kaj pa Evropske institucije? Se mi zdi, da zadeve glede ohranjana okolja ostajajo bolj v teoretični obliki kot praktični. LP
mag. Tanja Cegnar
Nas je 2 milijona, svetovno prebivalstvo pa se že bliža osmim milijardam. Temu sorazmeren je velik tudi naš prispevek. Daleč največ izpustov TGP prispeva Kitajska, že nekaj let več kot ZDA. Hitro narašča tudi delež izpustov držav v razvoju.
Dani
Letalski promet prispeva med 2,5 in 3 odstotki vseh svetovnih izpustov ogljikovega dioksida. Kako komentirate odločitev EU-ja, da morajo letalske družbe v obdobju epidemije, če želijo obdržati slote, porabiti 50 odstotkov le-teh (številni leti so zato sedaj povsem prazni).
mag. Tanja Cegnar
Z vidika zmanjševanja izpustov TGP taka odločitev ni smiselna; verjetno je utemeljena na zagotavljanju ohranjanje delovnih mest in delovanja letališč.
Nuša
Kaj nas čaka v 10 letih če na področju ohranjanja okolja in podnebnih sprememb ne bomo nič naredili? V katerem obdobju smo ljudje zemljo najbolj onesnažili?
mag. Tanja Cegnar
Ker štetejo skupni svetovni izpusti, smo največ onesnaženja Zemljani prispevali v zadnjih desetih letih.
Štefan
Zanima me kdo nadzira razpise, ki so namenjeni ohranjanju okolja...prijavitelji- firme in posamezniki nekaj malega naredijo, denar počrpajo, kaj pa naprej? Kdo jih preverja, če se držijo v projektu zastavljenih ciljev. To bi morali v državi in nasploh v EU bolj imeti pod nadzorom, saj denar odteka, koristi pa okolje od tega na koncu nima nobenega....
mag. Tanja Cegnar
Kolikor vem, so določeni tudi mehanizmi nadzora. Vedno pa obstajajo možnosti za izboljšanje preglednosti.
Aleksandra M.
Kako lahko posameznik najboljše pripomore k bolj čistemu okolju?
mag. Tanja Cegnar
Predvsem z učinkovito rabo energije, skrbno izbiro materialov, ločevanjem odpadkov, ponovno rabo.
Mare
Območje morskega ledu na južnem tečaju se oži veliko hitreje kot na severnem. Kaj je vzrok, da je Antarktika v štirih letih izgubila toliko morskega ledu, kolikor ga je Arktika v 34 letih?
mag. Tanja Cegnar
Arktika velja za kritično območje, kjer je jasen dolgoleten trend. Na Antraktiki, kjer je tudi več ledu nad morjem, prevladuje spremenljivost. Več o tem si lahko vsak mesec preberete v mesečnem biltenu Agencije RS za okolje.
Rok
Zaupajte nam kako lahko posameznik zmanjša svoj ogljični odtis? Sicer mislim, da neglede na to, kar bomo sami naredili, to ne bo izboljšalo situacije saj se velika podjetja, industrije nič ne pobrigajo, da bi zmanjšali izpuh nevarnih plinov, tekočin pa odpadkov...To bi bilo potrebno omejiti in kaznovati, ne pa da se spravlja na ljudi, ki se pač v službo peljejo z avtom. Ziher manj dajo v ozračje kot naše termoelektratne.
mag. Tanja Cegnar
Vsi moramo prispevati. Res pa je, da nam je potrebno ponuditi ustrezne možnosti, da se lahko obnašamo okolju prijazno. Tudi velika podjetja bodo v prihodnje morala ravnati okolju prijazneje.
Tim
Evropska komisija je sprejela sklop predlogov za pripravo podnebne, energetske, prometne in davčne politike EU na zmanjšanje neto emisij toplogrednih plinov za vsaj 55 % do leta 2030 v primerjavi z ravnmi iz leta 1990. Na katerem izmed področij (zelen delovna mesta, transport, energijsko učinkovite stavbe, svež zrak/voda, ipd.) ima Slovenija največ izzivov?
mag. Tanja Cegnar
Vsekakor na podočju prometa in energetike; veliko možnosti imamo še na podočju izboljšanja energijke učinkovitosti stavb.
Branka B
Kako se Evropska unija spopada z onesnaževanjem okolja in podnebnimi spremembami pri nas? So vse države v EU poenotene glede zakonov za varovanje okolja?
mag. Tanja Cegnar
Evropske direktive veljajo povsod. Res pa je, da je izhodišče različno od države do države. Tudi naravne danosti se močno razlikujejo po državah, prav tako finančna zmožnost reševanja problemov.
jože
Glede na klimatske spremembe, ki se dogajajo, kdaj lahko pričakujemo, da bodo države začele razglašat podnebne izredne razmere? Oziroma kdaj se nam bo ¨korona¨ zgodila na področju podnebja?
mag. Tanja Cegnar
Nekateri so prepričani, da se nam je že.
Matija
Kaj lahko, poleg zmanjšanja emisij, storimo za ohranitev zalivskega toka v Atlantskem oceanu?
mag. Tanja Cegnar
Ne poznam druge možnosti.
Andrej F.
Podnebne spremembe so med drugim tudi posledica povečanja porabe energentov in zemeljskih surovin. Prav tako je v času gospodarske rasti povečana potreba po električni energiji in seveda v zadnjem času tako opevana elektrifikacija prometa. Za izdelavo električnih avtomobilov in baterij je potrebnih veliko žlahtnih kovin, kar predstavlja velik poseg v naravno, še bolj pa izkoriščanje držav tretjega sveta, kjer je teh surovin največ. Potem pa še pridobivanje električne energije. Elektrike bomo rabili vedno več. Vetrne so problem zaradi nestabilnosti, sončna je problem lega in število sončnih dni, jedrske se zapirajo, termoelektrarne se zapirajo, hidroelektrarne so iz okoljevarstvenega vidika problem. Kako si Slovenija, Evropa in seveda tudi cel svet predstavlja to rešiti, ne eni strani ohranjanje narave, podnebja in okolja, po drugi strani pa zaradi gospodarske rasti in tudi politike (elektrifikacija prometa) povečanje posega v naravo zaradi vedno večjih potreb po surovinah in energiji?
mag. Tanja Cegnar
Odlično razmišljanje! Potrebno bo postaviti prioritete. Problem ni preprosto rešljiv. Pomagal bo tudi razvoj inovativnih tehnologij.
Tanja B.
Ljudje smo korenito posegli v naravno ravnotežje biosfere in na žalost se šele v zadnjem času začnemo zavedati posledic ravnanja z okoljem. Velika večina svetovne znanstvene skupnosti zagovarja spoznanje, da podnebnih sprememb ne moremo več preprečiti, lahko jih le upočasnimo in ublažimo. Zato je podnebne spremembe potrebno vzeti kot izziv, s katerim se sooča človeštvo in usmeriti energijo v čim bolj učinkovito soočanje z njimi.
mag. Tanja Cegnar
Soglašam z vašim stališčem.
Nina G.
Po podatkih Evropske agencije za okolje bi naj bila / je Evropska unija takoj za ZDA in Kitajsko po onesnaženosti z CO2 na svetu. Kot lahko preberemo si Evropska komisija sicer prizadeva, da bi do leta 2030 zmanjšala za 55 odstotkov izpust toplogrednih plinov. Vendar pa je do takrat še kar nekaj let. Na kakšen način se vam zdi, da bi kot posamezniki lahko pripomogli k zmanjševanju le-tega?
mag. Tanja Cegnar
S povečanjem učinkovitosti rabe energije.
Darinka S.
Onesnaženost ozračja je bil, je in bo svetovni problem. Do danes so različne pobude in sprejeti dogovori o zmanjševanju raznih izpustov raznih snovi imeli bolj slabe rezultate na izboljšanje stanja. V kolikor se ne bodo možnih katastrofalnih posledic onesnaženosti ozračja dejansko v resnici zavedali vsi ljudje na zemlji, predvsem tisti najbogatejši ljudje in ljudje na raznih položajih, ki so ključni pri sprejemanjih takšnih in drugačnih odločitev, bodo vse to ostale žal le mrtve črke na papirju. Ubogi naši zanamci, v kolikor bo res tako.
mag. Tanja Cegnar
Marsikaj se je v preteklosti že izboljšalo. Navajam en primer. Težave z onesnaženjem z žveplovim dioksidom so v Evropi postale preteklost. Tudi v Sloveniji je bil to včasih velik problem, ki so ga uspeli rešiti.
Marija M.
Pretirana potrošnja in brezumno izkoriščanje naravnih virov, nas je pripeljalo v stanje, v katerem smo se znašli. In danes verjeti, da bo ta vlak “norosti” kdo ustavil, je čista utopija.
mag. Tanja Cegnar
Počasi se vendarle lahko spremenijo vrednote in življenjski slog. Napačno bi bilo, če si ne bi prizadevali za izboljšanje stanja.
Tanja
Hvala za vaše cenjene komentarje in vprašanja. Namen projekta je prav zbiranje vaših pogledov na okolje in podnebne spremembe. Na vprašanja bom po svojih najboljših močeh odgovorila v prihodnjem vlogu.
Irena P
Iskrena hvala za vse zanimive, poučne in praktične informacije. :)
Dodajte svoje mnenje.
Strinjam se
Eu voices uporablja piškotke, da izboljša vašo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. S tem, ko nadaljujete navigacijo po tej spletni strani, sprejmete njihovo uporabo za določanje statističnih podatkov o obiskih ali za zagotavljanje optimalnega delovanja spletne strani. Želite izvedeti več?