VLOG #1 - KULTURNI IN USTVARJALNI SEKTORJI
18.01.2022
influencer 1 Laura Menard
Komentarji: 15
Janja
Katere izboljšave bi si vi kot mlada kulturnica želeli na področju kulture v Sloveniji? Sama sem dejavna nekaj malo na kulturnem področju pa se mi zdi, da so samo nekatere od kulturnih panog podprte, druge pa pozabljene.
Suzana
Meni se zdi, da v Sloveniji nismo dovolj poučeni o tem kaj vse kultura sploh je, to vsi dojemajo samo kot kakšne prireditve, a se za tem skriva veliko več. Prvo bi bilo potrebno malo bolj izobraziti ljudi o tem kaj ta pojem vse zajema in šele takrat bi ljudje bolj začeli razmišljati o kulturi in ugotovili, da so tudi sami kulturniki. Kot pravite EU pelje razne projekte v podporo kulturi, se mi zdi, da ti do Slovenije ne sežejo...
Katja H.
Kako ste vi kot pevka premostili korona krizo?? Mislite, da bodo tradicionalni koncerti, nastopi ponovno zaživeli?
Bojan
Čisto preveč denarja se meče v kulturo! Skozi razpise kulturni sektorji poberejo veliko sredstev, a se pogosto ne poznajo nobeni rezultati. Ta sredstva bi bilo pametno prerazporediti na področja, ki so pomoči bolj potrebna!
Gregor
Glavni problem nas Slovencev je, da se ne zavedamo kaj nam kultura vse prinaša in kaj zaobjema. Kultura je glasba, film, video, gledališče, ples, pisana beseda, zgodovina, ljubiteljska kultura..slovenska kultura je izredno bogata, a pogosto spregledana. Še posebej v trenutni korona krizi se je na kulturo popolnoma pozabilo. Ljudje brez kulture nismo nič in jo potrebujemo za preživetje! Naša država bi morala očitno slediti tem smernicam EU in si tudi sama omisliti programe intenzivne podpore kulturnega sektorja, še posebej zdaj! ALi pa bi EU morda morala posameznim članicam dati neke bolj začrtane smernice kako naj podpirajo kulturno panogo in jih v nasprotnem kaznovati.
Marina B.
Kateri kulturni sektorji so sedaj v času pandemije bili nekako najbolj oškodovani? Kako ste vi preživeli ta čas in kaj menite o pomoči naše države in EU, ki sta jo v tem namenili za kulturno panogo?
Štefan
Kultura je za državo izjemnega pomena, vendar pa vseeno povprečni slovenec meni, da so kulturniki prisesnaci, ki živijo le od državnega in evropskega denarja. Menite, da bi morali kulturniki prevzeti več odgovornosti v svoje roke?
Jaka
Program Ustvarjalna Evropa je namenjen izvajalcem (pravne osebe!), posamezniki do podpore pa niso upravičeni. Menite, da je tak način financiranja iz programa pravičen in da doseže svoje cilje, saj izključuje posameznike?
Bojan
Se mi zdi, da pomanjkanje kulturnih dogodkov v času korone kar precej občutimo. Sam sem bil navajen iti na koncerte, predstave, razstave, kulturne večere... Včasih imam občutek, da je samo še služba, družina, brez družbe. Tisto nekaj, od česar se odklopiš, sprostiš.
Doris
Z možem obiskujeva predstave v ljubljanski drami. Sva ena izmed tistih srečnežev, ki sta prišla do abonmaja. Okoli 80 % vseh sedežev je praznih. Med gledalci morata biti dva prazna sedeža. V parterno vrsto velikega odra z dvanajstimi sedeži lahko posedejo največ štiri gledalce. Kot gledalka sicer uživam v vsaki predstavi, ni pa več tistega pristnega doživetja in vzdušja. Kako se morajo počutiti šele nastopajoči. Razumem situacijo, a me hkrati žalosti kar vidim.
Tanja B.
Evropska komisija je vzpostavila nov interaktivni vodnik, ki prikazuje vse možnosti financiranja za kulturne in ustvarjalne sektorje. Zdi se mi da je Evropska komisija naredila korak naprej da želi kulturnemu sektorju omogočiti pomoč še posebej v tej korona krizi.
Irena P
Glasba predstavlja pomemben steber kulture, ker doseže najširši krog občinstva. Upajmo da bo čim prej mimo in potem čim več koncertov. :)
Joco
Nekje sem prebral, da je Evropska komisija objavila smernice EU-ja za zagotovitev varnega ponovnega zagona dejavnosti v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih po vsej Uniji. Države članice namreč postopoma odpirajo kulturna prizorišča in dejavnosti. Vsekakor podpiram, ne vem pa kako se to vidi v praksi.
Nina G.
Misli, da bi se Evropska unija morala zavedati, da ste bili glasbeniki deležni velikega izpada in bi vam morala nameniti nekaj finančne pomoči. Ljudje smo družabna bitja, radi se družimo. Radi hodimo na koncerte, ampak je problem tudi v tem, da so se karte za koncert tudi zvišale, kar je nekako logično - posledično pa se zato dogodkov pač ne udeležimo, ker je predrago. Upam, da vam bo v prihodnjem letu lažje in boste lahko več nastopali in delali to kar imate radi.
Jerneja
Ima EU tudi za področje kulture kakšno strategijo za odpravo negativnih posledic v času koronavirusa oz. po tem obdobju? Zdi se mi, da smo v tem času precej zanemarili kulturo, predvsem v smislu kulture do katere moramo priti (razstave, koncerti, opera, balet, gledališče, muzeji). Sama sem pa med tistimi, ki s(m)o v tem času bolj posegali po knjigah.
Dodajte svoje mnenje.
Strinjam se
Eu voices uporablja piškotke, da izboljša vašo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. S tem, ko nadaljujete navigacijo po tej spletni strani, sprejmete njihovo uporabo za določanje statističnih podatkov o obiskih ali za zagotavljanje optimalnega delovanja spletne strani. Želite izvedeti več?