VLOG #2 - ERASMUS+
03.02.2022
influencer 1 Laura Menard
Komentarji: 10
Darja R.
Jaz sem si pred korono, še posebej v teh prvih mesecih leta za valentinovo ali dan žena vedno s prijateljicami rada privoščila kakšen obisk koncerta ali muzikala. Moram priznati, da to prav pogrešam. Srčno upam, da se bodo zadeve čim prej vrnile v normalo! Glede navad pa mislim, da smo ljudje v tej koroni nekako postali navajeni udobja svojega doma in nam nekako ustreza, da se nam ni treba urejati, peljati in obiskati kakšnih prireditev ( ki so pač včasih bolj obveza, kot užitek - kakor kdaj :D ). No meni osebno je včasih prav nenavadno, ko se moramo malo bolj urediti in obiskati kakšno prireditev ali dogodek...
Anja H.
Erazmus+ program je super priložnost za vse študente. Ne samo, da imajo priložnost spoznati način šolanja v drugi državi, ampak spoznajo tudi tamkajšnji način življenja, postanejo bolj samostojni, saj so takrat res kar precej oddaljeni od doma in to za dalj časa kot v Sloveniji. Sama sicer nisem bila na izmenjavi, ker si nekako nisem upala iti- morda je tu bil ravno ta problem pomanjkanja informacij in potem posledično negotovosti. Sem pa bivala v študentskem domu, v katerem so bili pretežno erazmus študentje. Bilo mi je res fascinantno spoznati toliko različnih ljudi iz drugih držav (Španije, Koreje, Italije, Poljske....) in spoznavati njihov način življenja ter spremljati kako so oni dojemali našo državo. Mi je žal, da tega nisem izkusila tudi sama.
Urša
Erazmus plus izmenjave se je poslužilo kar nekaj mojih sošolcev na faksu in vsi so prišli z pozitivnimi vtisi nazaj. Nekateri so res imeli težave pri priznavanju nekaterih predmetov in so potem imeli dodatne obveznosti, kar se mi ni zdelo pošteno. Jaz se za izmenjavo nisem odločila zaradi finančnega vidika, ki se mi zdi, da se pri sami izmenjavi ne omenja veliko. Še bivanje v Ljubljani me je kot študentko brez štipendije kar veliko stalo. Ves prosti čas sem namenjala študentskemu delu, da sem stroške lahko krila. 6 mesečni najem stanovanja v tujini + potni stroški + stroški življenja tam kar precej znesejo. Vem, da obstajajo erazmus plus štipendije, ampak koliko sem slišala te ne krijejo vseh stroškov- seveda odvisno v katero državo greš. Tako da pri meni je to nekako nažalost odigralo glavno vlogo, da se nisem odločila za izmenjavo. Morda bi bilo smiselno ustvariti med fakultetami neko pobrateno sodelovanje, ki bi ga delno financirala EU, delno države, da bi za študente omogočili bolj ugodno bivanje v državi, v katero se odpravljajo.
Rok
Mene osebno pa je na naši fakulteti zmotilo to, da so predavanja, ki so jih obiskovali Erazmus študentje, tudi za nas slovenske študente potem potekala v angleščini in to brez nekega predhodnega opozorila. Fakultete, ki se odločijo, da sodelujejo v tem programu se morajo potem na to tudi pripraviti in omogočiti vsem dijakom dobre pogoje. Vsi erazmus študentje morajo imeti možnost poslušanja predavanj v angleškem ali nemškem jeziku ( odvisno na kakšno izmenjavo se prijaviš). Domači študentje pa v maternem jeziku, razen če se predhodno in zavestno odločijo za kakšno drugo različico.
Klara
Jaz mislim, da bi erazmus plus programe lahko predstavljale fakultete že dijakom v srednjih šolah, saj se tako ti lahko pripravijo na morebitno izmenjavo. Tako finančno ob pomoči staršev kot tudi raziščejo možnosti v katero državo želijo iti in kakšni so pogoji. Ko sem hodila na fakulteto so nas mislim, da dva meseca prej povabili na sestanek glede izmenjave, tako, da smo zelo pozno izvedeli vse informacije.
Jerneja
Od mojega študija je sicer minilo že desetletje, a verjamem, da je program Erasmus+ dobra popotnica vsem, ki se odločijo zanj, tako glede izobraževanja v tujini kot vseh izkušenj, doživetij, ki jih prinese. Med mojim študijem neke velike promocije programa še ni bilo in se zanj ni odločilo veliko študentov, v zadnjih letih je tega veliko več, kar je zelo pozitivno in dobrodošlo. Zagotovo pa se premalo ve o vseh možnih izmenjavah, ki jih program ponuja, ne le klasičnih študijskih/fakultetnih.
Maruša
Opažam, da tukaj govorite o Erasmus+ programih samo za študente oz. študentske izmenjave, pa je Erasmus+ v resnici veliko več. V Sloveniji sta 2 nacionalni agenciji, ki izvajata te programe oz. razpise. Movit, ki se navezuje na mlade in Cmepisu, ki je povezan s programi za odrasle, izobraževanja in sodelovanje šol. Različne organizacije po Sloveniji izvajajo projekte, ki so namenjeni mladim. To so mladinske izmenjave, programi prostovoljstva oz. Evropska solidarnostna enota, projekti strateškega partnerstva. Vse to so priložnosti za mlade. Odzivi mladih so zelo dobrih, izkušnja neprecenljiva. Govorim na podlagi izkušenj, kot projektni vodja oz. koordinator.
Jan
Sem bil na mladinski izmenjavi v Latviji. Odlična izkušnja in priporočam vsem. Eden izmed najbolj dragocenih spominov zame. Resnično nad vsemi pričakovanji. Vsi pokriti stroški, prevoz, prenočišče in prehrana. Mladi iz različnih evropskih držav. Poteka pa v angleščini. Na koncu dobiš potrdilo o udeležbi, kot neke vrste neformalno izobraževanje.
Goran
Glede na to, da smo se v zadnjih dveh letih naučili delovati nekako preko spleta ( zoomi, teamsi,...) bi se morda lahko naše in tuje fakultete med seboj dogovorile in organizirale informativne dneve na daljavo. Tako bi naši dijaki, študentje lahko " od blizu" spoznali fakulteto, katero bodo obiskovali v času izmenjave in se tudi lažje odločili, kam se bodo sploh odpravili. Nezadostno poznavanje fakultete je pogosto ključni faktor pri ne odločanju mladih za izmenjavo, tako pa zamudijo eno res posebno izkušnjo.
Marjana.
Lepo pozdravljeni.Spoštovani. V Ameriki so višje štipendije kot v Sloveniji pri nas so 150EUROV kar je malo niti za položnice in hrano in druge pripomočke knjige,oblačila,orevanje stanovanja ali če gre štedilnik ali hladnik kako bo študent kupil stako štipenijo prenizke v AMERIKI so višje zato študenti bežijo v tujino tam pa SO PREdragi študiji na Harvadu,YALE,OXFORD.MORAŠ IMET STARŠE VISOKO IZOBRAŽENE ALI BOGATE DA PLAČAJO ŠTUDIJ.VSI STARŠI NE MOREJO PLAČAT ŠTUDIJ POSEBNO DRAGI ŠTUDIJ JE DOKTOR ZNANOSTI V SLOVENIJI 10.000EUROV SKORAJ EN AVTO PREVEČ A ŠTIPENDIJE SO MAJHNE.V SLOVENIJI SO MAJHNE ŠTIPENDIJE VEČJE SO V TUJINI.TUKAJ V SLOVENIJI JE NEKAJ NAROBE DA SO TAKO MAJHNE.NA DALJAVO SO SE UČENCI IN ŠTUDENTI SLABO UČILI ZARADI RAZLAGE IN POSLUŠANJA VSE JE BOLJŠE V ŠOLI IN FAKULTETI.AMPAK DANES SE DOSTI ZAHTEVA ZNANJA.JA RES V TUJINI SO KRITI STROŠKI PREVOZ,BIVANJE,PRENOČIŠČE,PREHRANA V SLOVENIJI NE DAJO TAKIH STROŠKOV NITI ZA BENCIN.ŽALOSTNO.V TUJINI JE VSE PREDRAGO TUDI PRENOČIŠČE.MISLIM DA BI MOGLA TUKAJ EUROPA POMAGAT ŠTUDENTOM,TAK UPOKOJENCEM IN INVALIDOM Z NEPOVRATNIMI SREDSTVI KER SMO VSI ENAKOPRAVNI IN DOSTOJNO BI MOGLI ŽIVET TUDI ŠTUDENTI.ŠTUDIJ DANES OGROMNO STANE POSEBNO V TUJINI NI PA POCENI AMPAK TAM JE ŽE ZNANO DA JE POGOJ DOBRO GOVORJENJE ANGLEŠKEGA JEZIKA.TUDI NEKATERI UPOKOJENCI ŠE ŠTUDIRAJO PRI 80.LETIH IN TUDI INVALIDI NA INVALIDSKEM VOZIČKU.VSI BI MOGLI BIT SRČNI SI POMAGAT,EVROPSKA SOLIDARNI,DOSTOJNO ŽIVET TUDI ZA ŠTUDENTE,UPOKOJENCE,INVALIDE VSE BI MOGLO BIT POSKRBLJENO NE DA JIH SKRBI KJE BODO VZELI ZA ŠTUDIJ,UPOKOJENCE IN INVALIDE.VSI BI MOGLI BIT ENAKOPRAVNI.POSEBNO ČLOVEŠKE PRAVICE BOLJŠE ŽIVLJENJE ZA LJUDI.AMPAK TEGA NI DOSTOJSTVENO ŽIVLJENJE KAR JE ŽALOSTNO ZA ŠTUDENTE,UPOKOJENCE,INVALIDE.VSI LJUDJE SI NE MOREJO PRIVOŠČIT ŠTUDIJA KER SO PRENIZKI DOHODKI TAK PRI STARŠIH.STARŠI NE MOREJO TAKIM ŠTUDENTOM POMAGAT NEKATERI POTEM ŠTUDIJ ZAPUSTIJO KER SI NE MOREJO PRIVOŠČIT ŠTUDIJA TUKAJ MOGLA EVROPA FINANČNO POMAGAT LJUDEM NE POLITIKOM.HVALA VAM.
Dodajte svoje mnenje.
Strinjam se
Eu voices uporablja piškotke, da izboljša vašo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. S tem, ko nadaljujete navigacijo po tej spletni strani, sprejmete njihovo uporabo za določanje statističnih podatkov o obiskih ali za zagotavljanje optimalnega delovanja spletne strani. Želite izvedeti več?