Vlog 2: Vpliv rodnosti na migracije
25.01.2022
influencer 1 dr. Uroš Lipušček
Komentarji: 20
Sanja L.
Bi bilo morda smiselno uvesti politiko enega otroka v državah v katerih vihrajo vojne?? mislim, da se EU trenutno sooča predvsem z migranti iz teh držav.
dr. Uroš Lipušček
Vojne je mogoče končati samo z diplomatskimi sredstvi oziroma dialogom, nikakor pa z omejevanjem rojstev.
Nastja
Zakaj se pa mi ne odločimo za to, da ne dovolimo nobenih migracij kot kitajci?? Mogoče bi to rešilo problem migrantov v Evropi pa obenem tudi številne tragične zgodbe, ki so s tem povezane...tudi v Sloveniji smo bili ne dolgo tega priča temu, groza!
dr. Uroš Lipušček
Države EU za svoj razvoj in normalno delovanje nujno potrebujejo migrante, saj rodnost v Evropi in na zahodu nasploh, dramatično pada.
Bojan
Kako bi potem speljati migracije v EU....kako zdravorazumsko omejiti in kako jim pomagati?
dr. Uroš Lipušček
Kot sem že dejal, evropske države ne morejo zadržati svojega življenjskega standarda, brez uvožene delavne sile.
Kai
Gospodarska rast je torej odvisna od višje potrošnje in obratno. Celotna ekonomija torej temelji na rasti (števila prebivalcev, gospodarstva, potrošnje). Vendar pa ima naš planet omejene resurse. Obstaja kakšna alternativa neoliberalnemu kapitalizmu? Nekateri omenjajo ekosocializem.
dr. Uroš Lipušček
Alternativa sedanjemu neoliberalnemu sistemu, ki vodi v izkoriščanje dobrin preko vseh mej, je vztrajnostni ( sustainable ang. ) razvoj. Ekosocializem je sestavni del takšnega novega razvoja sveta. Vprašanje pa je ali lakomnost velekapitala ne bo prej povzročila ekološko katastrofo, ki bo nepovratna.
Rok
Tako kot pravite migracije so in vedno bodo, takšne in drugačne. Problem na primer Slovenije, niso migranti, ki prihajajo sem delat, ki se vljučijo in normalno živijo ter obenem prispevajo k razvoju naše države. Problem predstavljajo tisti migranti, ki se niso pripravljen asimilirati, prilagoditi in nekako naučiti živeti v državi v katero so migrirali. Sam imam nekaj znancev iz Francije, ki mi govorijo o zaselkih oziroma kot pravite getih, v katerih živijo skupine migrantov in v ta območja si ne upa niti policija..take migracije so problematične in za te bi bilo potrebno uvesti nek določen proces selekcije oziroma jih vrniti nazaj v države o koder so prišli. Kako bi lahko tu naredila EU ne vem, ampak mislim, pa, da se bo morala hitro nečesa domisliti, sicer bo v 10 letih v vsaki državi kar nekaj takših zaselkov...
dr. Uroš Lipušček
Z vašo tezo se strinjam. Evropske države bo morale bolj poskrbeti za intergracijo migrantov v njihove družbe. Obstoj getov je dokaz, da v tej smeri niso bile uspešne.
Miha
Pravite, da Evropo nima nikakršne prihodnosti brez migracij, in da bo Evropa izgledala bistveno drugače kot danes. Kakšne so možnosti o nastanku Združenih držav Evrope?
dr. Uroš Lipušček
Mislim, da možnosti za nastanek Združenih držav Evrope po ameriškem vzoru, ni zaradi zgodovinskih, političnih kulturnih in jezikovnih posebnosti med evropskimi državami ni.
Bojan
Demografske spremembe na svetovni ravni niso ravno obetajoče. Izobraženi kader iz različnih vzrokov odhaja. Kdo bo dolgoročno poselil izpraznjeni prostor, ki prav gotovo ne bo ostal neposeljen? Dolgoročno bo to vpliv na ozemlja, jezik, kulturo.
dr. Uroš Lipušček
Vir migracij so predvsem nerazvite države, kjer je rodnost zaenkrat še visoka, zato ni bojazni, da bi ostale brez prebivalstva.
Sara Kovač
Meni osebno se zdi tema migracij zelo zanimiva. Ker ste novinar me zanima kak ocenjujete reprezentacijo migracij v medijih. Jaz osebno opažam, da so migranti več ali manj izpostavljeni kot žrtve, saj v določenih primerih vsekakor so, se mi pa zdi, da se temu, da so migranti tudi marsičesa krivi in niso vedno samo izkoriščeni ne posveča toliko pozornosti. Morda zato, da se potem ne omenja tudi predstavnikov evropskih in posameznih državnih organov, ki so dopustili, da je toliko migrantov sploh prišlo v ta del sveta...pač moje mišljenje.
dr. Uroš Lipušček
Vaše vprašanje je zelo kompleksno, tako da naj ni mogoče na kratko odgovoriti. tej temi bom namenil eno od naslednjih predavanj.
Renata
A je res grožnja vse, kar prihaja od zunaj? Z vidika nacionalnega obstanka.
Žan
Kakšen vpliv ima nižanje rodnosti na kitajskem na stanje v EU?
dr. Uroš Lipušček
Zaenkrat padanje rodnosti na Kitajskem nima neposrednega vpliva na EU. Kljub postopnemu upadanju rojstev, bo kitajski trg še vedno največji na svetu.
Tanja B.
Mislim da so migracije potrebne ker potrebujemo delovno silo, ker nas je enostavno premalo. Nekje sem gledala reportažo o migrantih v Nemčiji. Migranti so dobili večji dohodek kot prebvalci Nemčije ki so dolga leta delali v tovarnah. Dobili so stanovanja, vso oskrbo katero lastni prebivalci niso. In to so zadeve mimo katerih ne moreš in da enistavno ni prav.
Dodajte svoje mnenje.
Strinjam se
Eu voices uporablja piškotke, da izboljša vašo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. S tem, ko nadaljujete navigacijo po tej spletni strani, sprejmete njihovo uporabo za določanje statističnih podatkov o obiskih ali za zagotavljanje optimalnega delovanja spletne strani. Želite izvedeti več?