VLOG #4 - EVROPSKO LETO MLADIH
03.03.2022
influencer 1 Laura Menard
Komentarji: 10
Ema
Mladi smo prihodnost in se mi osebno zdi, da se na tem, da bi se mlade spodbujalo k aktivnemu sodelovanju, dela premalo. Jaz osebno sem mislim, da samo enkrat do sedaj slišala to besedno zvezo Evropsko leto mladih. Vedno govorimo, da nam EU daje številne možnost, ampak mislim, da jih glede na nepoznavanje tej priložnosti le malo kdo izkoristi, kar se mi zdi velika škoda. Želela bi, da se EU bolj potrdi na področju mladih. Kaj sicer vi menite? Se vam zdi, da naredijo dovolj?
Rok
Mlada populacija je postala preveč pasivna in se mi zdi, da se ne na lokalni, ne na nacionalni, kaj šele na evropski ravni vključujejo v politične svere. Kljub temu, da kot slišimo obstajajo programi oziroma projekti, ki jih želijo k temu spodbuditi, do tega ne pride. Verjetno je razlog nazainteresiranost mladih, preslabo poznavanje teh projektov...mislim pa, da če se ne bo mlajša populacija malo bolj aktivirala, nas v prihodnosti nič dobrega ne čaka.
Florijan
Eno so projekti - drugo pa realno stanje. V kolikšni meri so mladostniška vprašanja dejansko upoštevana in vključena v politiko evropskih držav? Mislim, da se temu povzroča premalo pozornosti in da so v ospredju več ali manj samo starostniki. Za nih se pripravljajo dnevni centri, domovi starejših nič koliko društev in aktivnosti, medtem ko se na mlado populacijo pozablja. Še posebej v tej koroni se je premalo naredilo, da bi mladim pomagali pri reševanju njihovih stisk. TAko SLovenija, kot EU bi na tem mestu lahko naredila več. Mislim, da sredstva za to imajo.
Urška K.
Mene pa zanima, kako vi gledate na slovenski šolski sistem? Jaz osebno pogrešam več prakse, kot je to nekako utečeno v Nemčiji, in se mi zdi, da je manjko prakse potem viden, ko dijaki ali študentje zaključijo šolanje in se na delovnem mestu ne znajdejo oziroma si niti ne predstavljajo kaj bodo sedaj dejansko počeli...kako bi gledate na to? Hvala za odgovor.
Robert
Vsekakor upam, da bo to leto spodbudilo mladek k aktivnemu sodelovanju na politični ravni, saj so/ smo na tem področju popolnoma zaspali. Kolikor slišim in vidim med vrstniki nikogar ne zanima kaj se dogaja v Sloveniji in Evropi. Na volitvah ne sodelujejo, ko pa kaj ni vredu se pa pritožujejo. Če bi take prilpžnosti bile 10 oz. 15 let nazaj bi se jih z veseljem udeležil. Se mi pa zdi, da vsaj iz SLovenije ne bo veliko mladih izkoristilo te možnosti, če že morda tisi, iz osrednje Slovenije, saj se mi zdi, da se tam dela nekoliko več na predstavitvi in promociji teh programov, na obrobju države pa skoraj nič...
Marija
Presenečena sem nad tem, kaj vse imate danes mladi na voljo za nekih aktivnostih in možnosti. Ko sem jaz obiskala srednjo šolo in študirala, tega skorajda nič ni bilo. Je pa škoda, če potem tega ne izkoriste. Laura ste se morda vi kot študentka ali dijakinja udeleževali kakšnih aktivnostih, ki jih je omogoča EU?
Štefan
Pri večini takih projektov se samo denar steka iz enega žepa v drugega. EU nameni denar za te aktivnosti, neka društva ali ogranizacije mogoče minimalno izpeljejo zadeve, samo toliko, da nekaj je, učinka ni nobenega, denar pa dobijo. In to se mi zdi strašno narobe. Tudi v Ljubljani imamo te neke kvazi podaljške evropske unije, ki, roko na srce, se tam v pisarnah ravno ne pretegnejo. Namesto, da bi se potrudili in bi mladim te stvari predstavili kot je treba in jih morda s tem omogočili boljšo prihodnost. Lep pozdrav Štefan
Barbara
Vse aktivnosti, ki so namenjene mladim so super in jih vsekakor pozdravljam. Tudi sama sem se jih za časa študija udeleževala, sedaj zaradi časovne stisk nekoliko manj. Dogodki, ki naj bi sedaj potekali se bojim, da ne bodo efektivni, saj so mladi, kot vidim številni to opažajo, preveč ravnodušni glede tem politike. Prvi bi bilo potrebno narediti nekaj na samem ozaveščanju mladih, kako pomembna je naša participacija pri soustvarjanju in načrtovanju našega življenja v prihodnje. Kolikokrat slišimo, jaz ne grem na volitve, to je samo en glas...ja, ampak če 1000 ljudi tako reče, jih je že 1000, ki pa lahko marsikaj spremenijo. Ta problem se pojavlja znotraj države, kaj šele na ravni EU. Se mi zdi, da smo že malo pozabili, da smo povezani v EU in da imamo ob vseh pravicah tudi nekatere dolžnosti.
Dragica
Se mi zdi, da neprestano govorimo o tem, kaj vse EU nudi in daje mladim, pozabljamo pa, da na njih po šolanju skorajda pozabi. Mladi po končani izobrazbi nimajo dobrih zaposlitveinih možnosti v lastnih državah, nekateri niti v tujini. Zapolijo se za minimalca v prvi firmi, kjer dobijo priložnost in večina jih tam ostane. Želela bi si, da bi se EU posvečala temu, kako jim zagotoviti čedalje boljše zaposlitvene možnosti, kako jih usmerjati glede izobrazve, da bodo sami zaposljiv kader. Ne pa da silimo vse v gimnazijo in potem jih tričetrt nima priložnosti delati na svojem področju. Dajmo vse službe spraviti na nek standard glede plačila in se bodo ljudje prej odločali tudi za kakšen poklicne šole, ki porizvajajo dober kader, ki marsikje danes primanjkuje.
Gloria
Mislim, da je super za mlade, da se organizirajo različni dogodki in da pozivajo mlade k razmišljanju in ustvarjanju boljše prihodnosti. Vseeno pa menim, da se mladi premalo udeležujemo takšnih dogodkov, saj so nam vsebine premalo predstavljene, oziroma jih niti ne zasledimo. Tudi sam način predstavitve nam je velikokrat nezanimiv, sploh kar se tiče politike. Politika bi nas sicer zanimala a trenutno se naši politiki pogovarjajo o stvareh starih 30-let, kar pa nas absolutno ne zanima! Živimo v drugem času in mislim, da bi morali politiki prenehati s starimi zamerami in se posvetiti aktualnemu dogajanju. Takrat pa bi bila mogoče mladina bolj zainteresirana in se zavzemala za boljši jutri.
Dodajte svoje mnenje.
Strinjam se
Eu voices uporablja piškotke, da izboljša vašo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. S tem, ko nadaljujete navigacijo po tej spletni strani, sprejmete njihovo uporabo za določanje statističnih podatkov o obiskih ali za zagotavljanje optimalnega delovanja spletne strani. Želite izvedeti več?