Vlog 5: Vpliv migracij na Nemčijo
22.02.2022
influencer 1 dr. Uroš Lipušček
Komentarji: 14
Aleksander
Kot pravite imajo migracije pogosto negativno konotacijo. Ljudje se premalo zavedamo, da bi brez migrantov številni sektorji bili osiromašen in bi trpeli pomanjkanje delovne sile. Mislim, da bi številna gradbena podjetja bila brez delavcev. Saj imamo tudi mi možnost iti s trebuhom za kruhom in številni iz SLovenije, gredo ravno v Nemčijo. NIhče nam tega ne ovira in ni pravično, da se gleda z viška na migrante delavce.
dr. Uroš Lipušček
Z vami se popolnoma strinjam.
Jožica
Presenečena sem nad tolikšnim številom izseljenih Nemcev. Sem nekako smatrala to državo, kot " obljubljeno deželo", saj so se tudi moji sorodniki odpravili tja delat in živet. Očitno le ni vse tako super in odlično.
dr. Uroš Lipušček
Dejstvo da se iz Nemčije je izseljujejo mladi zelo izobraženi ljudje , kaže na tudi v Nemčiji ni vse zlato, kar se sveti. Zanimivo je da to vprašanje v nemških medijih ni posebej izpostavljeno.
N.G.
Številni Slovenci se odpravljajo v Nemčijo zaradi boljših delovnih pogojev, kar bi moralo biti razumljivo in hkrati za Slovenijo alarmantno. Menim, da bi se moralo te ljudi bolj ceniti, saj odhajajo le zaradi boljših pogojev dela, če bi jim bili pri nas omogočeni dobri pogoji ne bi odšli. Vsi ljudje delamo, da si prislužimo kruh, zato bi delavce migrante morali veliko bolj spoštovati. Ceniti, da se zaradi boljšega jutri odpravijo tudi drugam, v drugo državo in za seboj pustijo marsikaj, tudi družine, da jim domov prinesejo zasluženi denar. Žalostno res, da se država ne potrudi, da bi obdržala domače delavce.
dr. Uroš Lipušček
Z vašim mnenjem se strinjam, države bi morale migrantom nameniti večjo pozornost saj je naš razvoj v veliki meri odvisen od njih.
Klemen
Smešno je pa kot pravite dejstvo, da toliko Nemcev zapušča državo, mi Slovenci pa odhajamo ravno tja kot v “obljubljeno deželo”. Mogoče pa stanje ni takšno, kot si ga zamišljamo.
dr. Uroš Lipušček
Se strinjam. Plače oziroma osebni dohodki so v Nemčiji še vedno bistveno večji kot pri nas. Dokler bo tako bodo tudi naši delavci odhajali na delo v Nemčijo.
Klavdija R.
Jaz mislim, da je to, da imajo otroci migranotov državljanstvo države, v kateri se rodijo če so njihovi starši tam vsaj 5 let, popolnoma prav. Večina teh otrok bo namreč v tej državi obiskovalo šolo, se zaposlilo, plačevalo davke, si ustvarilo družino in nenazadnje v njej umrlo. Redko kdo se po tolikih letih življenja odloči, da se bo vrnil v državo svojih staršev, ki je niti ne pozna. Seveda morajo pri tem biti vzpostavljene neke določene omejitve, da državljanjstva ne dobi popolnoma vsak, a se mi zdi da ima Nemčija dober princip. Morda bi se to lahko poenotilo na ravni celotne EU. Jaz bi sicer v ta kontroling dodala še znanje jezika države in razumevanje kulture te države.
dr. Uroš Lipušček
Državljanstvo mora dobiti vsak emigrant če izpolnjuje vsa zakonska določila.
Nejc
Ni nobeno presenečenje, da se ljudje tudi iz Nemčije selijo drugam. Ljudje so vedno in vedno bodo iskali čim boljše pogoje za življenje. Nam to morda predstavlja Nemčija, Nemcem pa Švica, ZDA, Nizozemska...Ni noben problem, če si želimo nekaj več in nekaj boljšega. Je pa res, da ta nekaj boljšega vedno ima neko svojo ceno in ni vedno toliko boljše kot upamo, da bo...
dr. Uroš Lipušček
Tako imenovani beg možganov ni omejen samo na manj razvite države kot potrjuje tudi nemški primer.
Peter
Kaj menite, da bo na področju migracij prineslo aktualno stanje v Ukrajini??
dr. Uroš Lipušček
Bre zdvoma bo agresija na Ukrajino spodbudila množičen beg prebivalstva iz te države. kakšne bodo razsežnosti najnovejše množične prisilne migracije iz Ukrajine v EU, za enkrat še ne vemo, ker spopadi še trajajo. Upajmo, da bo čim manj Ukrajincev prisiljeno zapustiti svoje domove in domovino.
Dodajte svoje mnenje.
Strinjam se
Eu voices uporablja piškotke, da izboljša vašo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. S tem, ko nadaljujete navigacijo po tej spletni strani, sprejmete njihovo uporabo za določanje statističnih podatkov o obiskih ali za zagotavljanje optimalnega delovanja spletne strani. Želite izvedeti več?