VLOG #6 - SLOVENSKI IN NEMŠKI ŠOLSKI SISTEM
24.03.2022
influencer 1 Laura Menard
Komentarji: 4
Nuša K.
Očitno imajo v Nemčijo otroci že od malih nog več možnosti. Že v vrtcu se jim ponudbi možnost izbire, ki je otroci pri nas nimajo, imajo vrtec in nato do 15 leta osnovno šolo. Nobenih dejanskih izkušenj in nič, in potem se od teh otrok pričakuje, da pri 15 leith vedo, kaj si žeijo početi do konca svojega življenja. Zakaj imamo cele gruče gimnazijcev? Ker podaljšujejo svoj čas, da se potem pri 19 nekako lažje odločijo kaj si želijo početi. A nažalost jih kar nekaj potem ostane pri gimnazijski maturi in se zaposlijo v sektorjih, v katerih bi se lahko tudi s kakšno 3 letno šolo. Pa nikakor nisem mnenja da je to slabo, nasprotno, jaz bi si želela, da bi se otrokom bolj predstavljalo poklicne šole ne pa " blišč" gimnazije...Kaj pa vi menite, glede na to, da ste iz izobraževalnih voda??
Matej
Ravno ta pripravljalna šola manjka v Sloveniji, kjer so dijaki po zaključenem izobraževanju, pa tudi študentje, prez praktičnega znanja, ki pa ga delodajalec išče in pričakuje. Pri vsakem razpisu se vedno išče nekdo, ki ima 3-5 let delovnih izkušenj. Ok, ja tudi ta pričakovanja niso realna, ker kako jih pa naj človek dobi, če nikogar brez izkušenj nikjer ne vzamejo. Če bi imeli več prakse, bi že to lahko štelo kot neke vrste delovna izkušnja.
Mitja P.
Ključen problem v Sloveniji je to, da se premalo dela na promociji poklicnih šol in poklicev, ki jih s tem mladi pridobijo. Na tej ravni je veliko številko deficitarnih poklicev, ki jih v slovneiji drastično primanjkuje. Keramičarji so eni izmed njih. Me zanima koliko vas je za ta poklic tekom izbire vaše srednje šole sploh slišali. To dan danes niso več slabo plačani poklici, nekateri imajo boljše plače kot marsikdo, ki dela v pisarni za nekaj več kot minimalno plačo. Drugo se spudbuja obrtne poklice pri nas pa se mi zdi, da še vedno velja tisto - " dobro se uči, da ti ne bo treba v življenju delati".
Jerneja
Naš šolski sistem bi definitivno potreboval veliko posodobitev v skladu z deficitarnimi poklici, predvsem pa veliko prakse. Res je, da ti gimnazija da neko drugo širino kot poklicne srednje šole, a tudi na fakultetah je kasneje čedalje manj prakse. Pričakovala bi, da je bolonjska reforma prinesla več prakse in dejanskih izkušenj, a se mi pri delu s študenti, ki prihajajo na prakso ali iščejo prvo zaposlitev, zdi, da je prakse čedalje manj. Še vedno je preveč balasta in nepotrebnih predmetov, ki ostajajo samo v teoriji, praktični del pa manjka.
Dodajte svoje mnenje.
Strinjam se
Eu voices uporablja piškotke, da izboljša vašo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. S tem, ko nadaljujete navigacijo po tej spletni strani, sprejmete njihovo uporabo za določanje statističnih podatkov o obiskih ali za zagotavljanje optimalnega delovanja spletne strani. Želite izvedeti več?