Vlog 9: Vpliv ZDA na mednarodne migracije
19.04.2022
influencer 1 dr. Uroš Lipušček
Komentarji: 9
Uroš
ZDA še vedno veljajo za neko obljubljeno deželo, polno priložnosti in možnosti, zato so tudi številke migrantov, ki se selijo tja tako velike. Se pa sprašujem, če imajo ti priseljenci potem v tej " deželi obljub" dejansko tako življenje, za katerimi so šli. Se mi zdi, da ti ljudje potem dejansko ugotovijo, da življenje tam, vsaj za njih, ni tako dobro, kot misiljo da bo. Večinoma so porinjeni na rob družbe in živijo v veliki revščini. Me pa presenečajo številke, da je tam toliko Kitajcev, to pa res nisem vedel. Zakaj so te številke tako visoke? In kaj je razlog, da se migranti iz islamskih državh ne selijo tudi v ZDA?
dr. Uroš Lipušček
Kitajska se je vsaj kar zadeva emigracijo odprla svetu. za številne Kitajce so ZDA obljubljena država , sem sodijo tudi prebivalci Tajvana. Skoraj dve tretjini migrantov iz tega območja emigrira v ZDA. za razliko om muslimanov se relativno lahko vklopijo v novo okolje. zadnja leta število migrantov iz muslimanskih držav v ZDA upada, delno tudi zaradi omejevanja priseljevanja s strani oblasti.
Katja
Kako lahko spremenimo potek migracij, da morda privabimo v Evropo več kristjanov kot muslimanov?
dr. Uroš Lipušček
Migracijskih tokov ni mogoče poljubno spreminjati. Ker število prebivalstva v muslimanskih državah hitro narašča, emigrira posebej v Evropo vse več muslimanov. Tega trenda ne bo mogoče zaustaviti, razen s silo, kar pa bi Evropo spremenilo v rasistično tvorbo.
Nuša K.
V ZDA te ljudi, ki prihajajo iz južne amerike večinoma izkoriščajo za nizko plačana dela, podobno kot pri nas delavce iz srbije in drugih držav bivše juge, ki večinoma delajo težka gradbena dela. Le redko katerim se uspe vzpeti po lestvici do nekega boljšega položaja in službe. Tako v ZDA kot EU bi morali dati tem ljudem priložnosit, da se dokažejo in si s svojim znanjem najdejo tudi temu primerne službe, saj so marsikateri izmed njih tudi izobraženi ljudje...
dr. Uroš Lipušček
Izobrazbeni status migrantov postopoma narašča, posebej med ženskami. S tem se počasi izboljšuje tudi njihov življenjski standard. Njihova hitrejša integracija v novo življenjsko okolje je še vedno dokaj težak in počasen poces.
Goran H.
ZDA so do sedaj marsikaj zakuhale in verjetno še mariskaj bodo. Tudi one so krive za številne begunce, saj so krivi za številne vojne. Večino bremena pa zaradi teh vojn nosi EU. Naj bi uvedli sankcije in naj bi ZDA finančno rešila ta problem.
dr. Uroš Lipušček
Z vašim mnenjem se popolnoma strnjam. Posledice ameriških intervencij na bližnjem vzhodu na primer v največji meri v obliki nenadzorovanih migracij, padejo na pleča EU. Na žalost so evropski politiki postali hlapci ameriške globalne politike.
Uroš Knez
Zanimajo, me primeri v ameriški zgodovini, ko so ZDA sprejela masovno imigracijo tujih ljudstev (recimo pod pogojem, da so imigranti bili za njih nenevarni). Tu bi nekako izključil migrante iz islamskega predela sveta, ki recimo so v očeh ZDA, za njih potencialno nevarni. Nihče ni navdušen nad begunci, ker je to neizogibno združeno z nižanjem standarda za vse. Beguncev se ne sprejema zato, ker bi si jih kdorkoli želel, temveč zato, ker nas k temu obvezuje naša skupna (univerzalna racionalna) morala. Bi pa mogoče podal še svoje razmišljanje glede pričakovanja z vidika migracij. Že velikokrat razložen skrajno preprost test je trivialen: Postaviš se v kožo begunca in premisliš, kakšnega odnosa bi si v takem primeru želel, kakšnega bi pa minimalno pričakoval. Tako dobiš precej dobro sliko tega, kaj je treba beguncem ponuditi.
Dodajte svoje mnenje.
Strinjam se
Eu voices uporablja piškotke, da izboljša vašo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. S tem, ko nadaljujete navigacijo po tej spletni strani, sprejmete njihovo uporabo za določanje statističnih podatkov o obiskih ali za zagotavljanje optimalnega delovanja spletne strani. Želite izvedeti več?